Alternative la piele naturala?

Tapiteria si finisajele din piele naturala se gasesc de obicei in masinile high-end, fiind adesea oferite ca si optiuni extra. E drept, ca astfel de material confera automobilului stil, confort, eleganta, exclusivitate…

Pe langa cei care aleg piele naturala ca si optiune pentru automobilul lor, au inceput, recent, sa se remarce si cei care aleg materiale mai ecologice. Cei care nu considera ca o piele sintetica sau vinil sunt o rusine totala.

De ce nu piele naturala?

Pielea naturala se remarca prin faptul ca este moale la atingere si placut mirositoare. Dar se zgarie usor, crapa, se uzeaza si se pateaza in timp. Este destul de greu si destul de costisitor sa intretii o tapiterie din piele. Doar este considerata a fi un lux! E drept ca o masina cu tapiterie din piele naturala, bine intretinuta, isi mentine pretul binisor cand vine vorba de revanzare.

Pe de alta parte, pielea artificiala sau vinilul, este mult mai durabila la uzura si rezista bine la pete. Este o alegere buna pentru proprietarii de masini cu copii mici sau cu animale de companie. Dezavantajul ei – nu respira, motiv pentru care devine foarte fierbinte cand este expusa la soare si foarte lipicioasa pe vreme calda.

O alta problema este faptul ca nu este nimic de laudat si apreciat cand spui “piele artificiala”. Poate fi unul din motivele pentru care producatorii de automobile prefera sa o numeasca “piele sintetica”.

BMW, de exemplu, foloseste pe masinile care nu sunt dotate cu piele naturala o forma de vinil pe care o numesc SensaTec, in timp ce producatorii Lexus vin cu denumirea NuLuxe. Automobilul japonez se lauda ca NuLuxe are doar jumatate din greutatea pielii, fapt care prezinta un avantaj vis a vis de eficienta si consumul de combustibil. Masinile mai usoare consuma mai putin. Proprietarii unor astfel de masini sustin ca NuLuxe este foarte moale si foarte apropiat de pielea reala.

Mercedes-Benz vine pe piata cu MB Tex. Acesta este un vinil descris ca avand un aspect bogat, foarte placut la atingere chiar si pe vreme rece. Pe langa apropierea destul de mare cu pielea naturala, MB Tex este un material legendar pentru durabilitatea sa.

Alegeri vegane

Tesla vine pe piata cu o optiune imbatabila – un adevarat punct culminant, mai ales cand se alege si optiunea Ultra White. Modelul X si modelul S, gamele de varf, dar si modelul 3, ofera o alternativa realmente vegana a pielii. Este o miscare propusa de actionarii fosti membri ai PETA. Aceasta configuratie interioara este unica in industria auto, avand in vedere ca si volanul poate fi, de asemenea, comandat cu aceasta varianta vegana.

Interesant aici este si faptul ca, prin folosirea unei alternative sintetice a pielii, majoritatea automobilelor de lux pot fi vandute la preturi mult mai accesibile.

Pe de alta parte, Tesla demonstreaza ca acesta piele sintetica poate fi folosita pe toate clasele de masini. Este o optiune care “imbraca bine” toate tipurile de automobile. Bineinteles, cu laudele de rigoare din partea PETA pentru faptul ca au creat primul autoturism vegan.

Un alt brand extraordinar al pietei de automobile – Bentley – se arata interesat de alternative pentru piele, tinand cont de problemele legate de mediu si sustenabilitate. Seful PR al brand-ului declara ca se lucreaza, la ora actuala, la un material care sa nu foloseasca substante animale, dar care sa atinga standardul Bentley. Ei cred ca se poate.

Concluzie?

Se pare, asadar, ca exista beneficii atunci cand optezi pentru un interior din piele sintetica. Este mai accesibil, mai durabil – sau daca nu crezi asta, macar este o miscare ecologica demna de luat in calcul.

Si pana la urma, daca Bentley cel ultra-luxos priveste catre alternative si mediul inconjurator, cine zice ca pielea naturala inca mai reprezinta high-class-ul pentru un automobil?

Like si share:
Urmareste
Notifica despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments