intretinere anvelope de iarna

Anvelope de iarna – cum se intretin

Tu cum stai cu ale tale anvelope de iarna?

Cum la majoritatea dintre noi este iarna pentru aproximativ jumatate de an, consideram a fi important sa stii cum sa ai grija de anvelopele tale. Trebuie sa tii cont de asta atat cand sunt montate pe masina, cat si atunci cand nu le folosesti si le depozitezi peste vara.

Asa cum ti-am promis in articolul precedent, astazi continuam cu ceva mai multe informatii. Tura aceasta despre cum sa iti intretii un set de anvelope de iarna in conditii cat mai bune. Speram sa iti fie de folos!

#3. Monitorizeaza presiunea

Temperatura rece din timpul iernii va cauza scaderea presiunii unor anvelope de iarna. Mentinerea unei presiuni corecte in anvelope ar putea parea ceva care sa nu aiba nici o legatura cu mentinerea acestora in stare buna pentru o perioada mai lunga de timp. De fapt, este una dintre cele mai simple maniere pentru a reduce uzura inutila a pneului.

Atunci cand conduci cu presiune mica in cauciucuri impiedici mentinerea formei lor. Asta duce la uzura sporita a benzii de rulare, la o rezistenta mai mare la rulare si la o manevrabilitate mai redusa.

Iarna, in cazul unor anvelope de iarna, este indicat sa mai adaugi un 0.2 bari fata de presiunea normala a pneului.presiune_anvelope_de_iarna

Pont! In cazul in care nu stii exact cam ce presiune trebuie sa aiba anvelopa in conditii normale (undeva la +/- 20°C) ar trebui sa gasesti recomandarea producatorului (in functie de modelul masinii) in unul din urmatoarele locuri:

  • Pe capacul rezervorului
  • In compartimentul torpedoului
  • Pe pragul usii
  • Langa usa soferului

#4. Intretinerea sezoniera

O alta modalitate usoara de a-ti mentine cauciucurile intr-o stare cat mai buna este sa te asiguri ca ai facut o intretinere sezoniera regulata. Asta implica rotatia pneurilor, aliniere si echilibrare.

In funtie de pozitia in care sunt instalate anvelopele pe masina, acestea poarta o uzura diferita. Schimbarea regulata a pozitiei lor (adica sa le schimbi intre ele) va avea un impact real asupra duratei lor de viata.

Bineinteles, a te asigura ca sunt aliniate si echilibrate corect. Veia preveni deteriorari inutile datorita distributiei echilibrate a greutatii masinii.

mentenanta_anvelope_de_iarna

De retinut, intretinerea sezoniera de iarna ar trebui sa cuprinda urmatoarele:

Rotirea rotilor: acestea ar trebui schimbate intre ele pentru a preveni uzura si pentru a prelungi utilizarea lor

Alinierea rotilor: dupa deplasare peste gropi, prin impingerea bancurilor de zapada si prin lovirea bordurilor, ar trebui verificata alinierea rotilor. Mai exact, ca aceasta sa fie conforma cu specificatiile producatorului.

Adancimea benzii de rulare: aceasta este importanta pentru a mentine masina in siguranta pe sosea, in special iarna. Adancime mica, aderenta mai mica…

#5. Depozitarea anvelopelor de iarna

Cand a venit vremea sa inlocuiesti anvelopele de iarna cu cele de vara exista cateva modalitati simple de a te asigura ca acestea se pastreaza in conditii cat mai bune pana cand va trebui sa le folosesti din nou.

In primul rand, curata anvelopele inainte de a le depozita.

Mai departe, asigura-te ca depozitezi cauciucurile de iarna intr-un mediu curat, intunecat si uscat, cat mai departe de lumina directa a soarelui. Acestea ar trebui, de asemenea, sa fie tinute cat mai departe de zone fierbinti, cum ar fi centrale termice, incalzitoare, conducte de aer…

Pentru a preveni descompunerea compusilor speciali din cauciuc. Asigura-te ca le depozitezi undeva unde sa nu intre in contact cu lubrifianti, uleiuri sau alte substante.

Tine anvelopele departe de presiune/tensiune pentru a preveni craparea lor. Roteste “gramada” de cauciucuri odata pe luna pentru a asigura o presiune egala.

In mod normal, un garaj este locul ideal de depozitare. Daca nu ai unul si iti depozitezi anvelopele in aer liber, pastreaza-le pe o suprafata ridicata, astfel incat sa nu se odihneasca in apa sau umezeala. Daca ai posibilitatea, le poti inveli intr-un material impermeabil. Daca le lasi afara neacoperite, trebuie sa stii ca ozonul din aer poate provoca uscarea si spargerea anvelopei.

Si cam acestea ar fi sfaturile pe care ti le putem da in ceea ce priveste prelungirea duratei de viata a anvelopelor tale de iarna. Speram ca toate aceste informatii sa iti fie cat mai de folos, astfel incat cheltuiala cu anvelopele tale de iarna sa fie cat mai mica, iar siguranta in timpul condusului cat mai mare.

Pana data viitoare, drum bun!

anvelope_de_iarna

Like si share:
Urmareste
Notifica despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments