Clay Bar sau argila auto - ce este si cum se foloseste

Clay Bar sau argila auto – ce este si cum se foloseste

Pentru multi pasionati de masini, vopseaua acesteia reprezinta un indicator al calitatii, al ingrijirii si al starii acesteia, dar si confirmarea unui anumit statut.

Cu toatea acestea, chiar si cu atata atentie acordata masinii, cu tot cu utilizarea mijloacelor de protectie moderne precum ceara sau diversele acoperiri ceramice, vopseaua isi perde din aspect. Incet incet capata zgarieturi si chiar urme de coroziune.

Astfel de probleme apar din cauza faptului ca vopseaua este constant la diverse sarcini mecanice: praf, pilitura metalica de la sistemul de franare si alte contaminari. Cu cat este mai mare viteza de rulare, cu atat mai mare sansa ca aceste tipuri de contaminare sa patrunda in stratul superior al vopselei.

Daca nu indepartezi aceste contaminari, cu timpul, vopseaua se va deteriora, implicit isi va pierde etanseitatea si va aparea rugina.

Procedurile de detailing auto te ajuta sa scapi de aceste probleme, prin utilizarea unui Clay Bar sau argila auto atunci cand curata masina. Aceasta este capabila sa colecteze si sa extraga literalmente aceste contaminari din stratul de vopsea.
De asemenea, este adesea folosit pentru a elimina reziduurile de ceara si protectia ceramica. In plus, un clay bar iti va permite sa indepartezi si murdaria de pe suprafetele din sticla sau lucioase.

Principiul de actiune al argilei auto

Principiul de actiune al argilei auto

Acest clay bar este o masa sintetica, vascoasa, asemanatoare plastilinei, cu consistenta asemanatoare chitului. Cand cureti masina, aceasta argila auto lipeste de ea toata murdaria persistenta si o indeparteaza de pe suprafata, fie ca este lac, sticla sau plastic. O folosesti prin miscari circulare, asemanatoare polish-ului, ca atunci cand lustruiesti masina.

Prin urmare, raspunsul la intrebarea “Cum se foloseste un clay bar?” este ca se foloseste la fel ca si o laveta pentru lustruire.
Diferenta este ca, spre deosebire de lustruire sau polish, argila nu indeparteaza cate putin din stratul de lac, adica grosimea stratului de lac se mentine si, prin urmare, nu se pierd proprietatile sale de protectie.

Inainte de a folosi argila, suprafata sau argila in sine este acoperita cu un strat de lubrifiant special care sa permita alunecarea si sa nu creeze nici un fel de abraziune, in timp ce contaminarile vor fi atrase in stratul de argila.

Pasii de curatare cu un Clay Bar

A folosi argila auto pentru curatarea temeinica a suprafetelor este un procedeu destul de simplu. Atat de simplu incat il poti face si acasa, daca nu vrei sa mergi la un atelier de detailing.
Intreaga procedura suna cam asa:

  1. asigura-te ca masina este undeva la umbra, inainte de a incepe toata treaba.
  2. masina trebuie pre-spalata cu spuma activa, pentru a indeprata murdaria grosiera, apoi uscata. Nu aplica niciodata argila pe suprafata murdara! Nu vei face altceva decat sa plimbi murdaria de colo-colo si sa lasi semne de vartej.
  3. urmeaza spalarea cu sampon auto si uscarea temeinica a caroseriei.
  4. lubrifiaza suprafata inainte de a da cu argila auto. Poti folosi Lubricant (LU) de la Grass sau ceva asemanator.
  5. daca folosesti o bucata de argila noua, taie-o in sferturi. Este un sfat care sa te ajute sa economisesti, mai ales in cazul in care se intampla sa o scapi pe jos. Ca, daca ai scapat-o pe jos, ar trebui sa o arunci imediat si sa folosesti alta curata. Inainte de a o folosi pe suprafata, ideal este sa o framanti cat mai bine pentru a deveni cat mai flexibila. Vei lucra mult mai usor cu ea.
  6. periodic, mai framanta argila astfel incat tot timpul sa lucrezi cu ea cat mai curata.

Dupa finalizarea curatarii cu Clay Bar, vopseaua trebuie protejata cu ceara sau acoperire ceramica, in functie de preferintele tale.

Ca si frecventa de utilizare a argilei auto, asta depinde de gradul de contaminare. Foarte usor de evaluat prin atingere sau “ceata” vizibila caracteristica, vizibila pe vopsea chiar si dupa spalare.

Like si share:
Urmareste
Notifica despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments