Cum sa indepartezi rugina?

Cum sa indepartezi rugina?

Cum poti scapa de rugina?
Caci este un adversar subtil si extrem de greu de invins. Iar simpla aparitie a oxizilor maro este un semn ca ai pierdut deja prima batalie.
Dar asta nu inseamna ca trebuie sa renunti si sa privesti pasiv cum rugina acapareaza din ce in ce mai multe parti ale metalului. Tot ce trebuie sa faci este sa planuiesti cu intelepciune urmatoarele batalii, sa te imprietenesti un agent de indepartare a ruginii, si deja viitorul suna promitator.

Ce este coroziunea?

Sa incepem cu problema principala: coroziunea. Aceasta nu este altceva decat interactiunea elementelor in urma unui proces chimic natural.
Rugina este asadar un oxid de fier, de obicei brun-roscat, format prin reactia metalului si oxigenului in prezenta catalitica a apei sau a umiditatii aerului.

Este un proces care nu poate fi oprit complet. Dar poate fi incetinit.

Cum poti preveni rugina?

Prevenirea este arma de baza in lupta contra ruginii. Chestiuni precum imbunatatirea ventilatiei din garaj sau curatarea temeinica a masinii, mai ales iarna cand este sare pe drum, sunt lucruri pe care toti le putem face. Chestiunile acestea se aplica si in cazul sculelor si uneltelor metalice de prin gospodarie.

Modul in care protejam elementele metalice impotriva coroziunii depinde in mare masura si de locul de depozitare. Este important sa se limiteze expunerea la umiditate si ploaie, sau la elemente care sporesc efectele coroziunii precum calciu si magneziu. In ceea ce priveste uneltele metalice, asta se poate face, dar in privinta masinilor este mai greu.

Insa tot la pratea de protectie putem vorbi si de diferite vopseluri, pulberi si alte preparate care creaza straturi de protectie.

Apoi, un alt element de prevenire este si verificarea regulata a suprafetelor. Rugina observata timpuriu, atunci cand este doar o ingrosare sub vopsea, poate fi indepartata fara a afecta aproape niciodata aspectul structurii metalice.
Nu este rau nici cand vine vorba de elemente mici, inlocuibile.

Cand insa rugina ataca elemente mai mari, se dovedeste rapid ca inlocuirea sau chiar reparatia nu sunt foarte rentabile.

Cum se indeparteaza rugina?

Am ajuns si la intrebarea care de fapt ne intereseaza: cum sa scapi de rugina atunci cand apare?

Inainte de a vedea care sunt variantele, trebuie sa iti spunem ca nu exista miracole si indiferent de modul in care alegi sa indepartezi rugina, vei avea nevoie de timp, munca si protectie adecvata. Nici o varianta nu va restabili elementul la starea sa initiala.

Acestea fiind spuse, sa vedem care sunt manierele prin care poti indeparta rugina:

#1. Indepartarea mecanica sau termica

Cea mai veche metoda este indepartarea mecanica a ruginii – cu smirghel, perii si polizoare. Apoi metalul este refacut, uneori cu “plasturi” sau chit.

Tot aici mai exista si metoda termica, care functioneaza similar, atat doar ca in loc de polizoare se folosesc arzatoare sau metode de reducere electrolitica sau electrochimica.

#2. Indepartarea ruginii cu solutii homemade

  • Otetul pentru indepartarea coroziunii

Daca vrei sa scapi de rugina cu otet, este suficient sa scufunzi elementul metalic in otet timp de aproximativ o zi. Dupa uscare, indeparteaza restul de rugina cu o perie de sarma.

Daca obiectul este prea mare sau nu il poti scufunda, infasoara-l cu o carpa inmuiata in otet.

Trebuie sa tii cont aici ca otetul ca agent de indepartare a ruginii functioneaza numai cu contaminari mici. De asemenea, aplicandu-l pe o suprafata metalica, exista si riscul sa distrugi metalul si sa maresti doar “gropile” existente deja in metal.

Prin urmare, nu este o solutie foarte buna pentru a curata rugina de pe masina. Dar pentru unelte sau alte elemente metalice ar putea merge.

  • Coca Cola pentru indepartarea ruginii

Probabil ca fiecare dintre noi a auzit ca cel mai bun remediu casnic pentru a scapa de rugina este coca-cola.

Bautura populara de culoare maro inchis are acid ortofosforic in compozitia sa, datorita careia este posibila indepartarea ruginii.

Este suficient ca un obiect ruginit sa fie scufundat in aceasta bautura.
A doua metoda este udarea elementului si curatarea cu o perie de sarma.

Dezavantajul utilizarii acestei bauturi ca si agent de indepartare a ruginii este ca suprafata nu este protejata impotriva reaparitiei urmelor rugina.
De indata ce rugina este indepartata, aceasta va reaparea si tratamentul va trebui repetat la nesfarsit. Prin urmare, o alegere mai buna este utilizarea unui produs de indepartare a ruginii.

  • Indepartarea ruginii cu bicarbonat de sodiu

Indepartarea urmelor de rugina cu bicarbonat de sodiu este putin diferita fata de celelate metode enumerate mai sus.

Tot ce trebuie sa faci este sa presari bicarbonat pe suprafata atacata de rugina, acesta va reactiona chimic, iar rugina se va lipi de bicarbonat. Dupa 1-2 ore, indeparteaza bicarbonatul cu o perie de sarma.

  • Lamaie si sare

Pregateste o solutie de suc de lamaie amestecat cu putina sare. Aplica amestecul pe rugina apoi freaca suprafata cu o carpa aspra pana cand obtii un rezultat satisfacator.

Acestea sunt cele mai utilizare remedii casnice de indepartare a ruginii. Functioneaza daca ai de curatat diverse suprafete metalice de prin gospodarie, dar la masina nu prea – s-ar putea sa faca mai mult rau decat bine.

#3. Solutii speciale de indepartare a ruginii – K2 Derusto Plus

Aceasta varianta de indepartare a ruginii cu o solutie chimica functioneaza pentru mai toate metalele pe care le ai prin gospodarie, inclusiv pe diverse elemente metalice ale masinii.

Timpul si cantitatea de solutie depind de nivelul de coroziune, material si dimensiunea suprafetei pe care vrei sa o cureti.

K2 Derusto Plus neutralizeaza rugina extrem de eficient, indiferent de gradul de coroziune al componentei. Este suficient sa scufunzi suprafata pe care doresti sa o cureti in K2 Derusto si sa astepti pana cand rugina este indepartata.

Elementele pe care vrei sa le cureti nu necesita pregatiri speciale sau un periaj preliminar.

Utilizarea Derusto Plus reduce riscul reaparitiei coroziunii si este sigur de folosit pe cupru, alama si materiale plastice. Asta este un plus, caci este sigur pentru aceste suprafete, chiar daca ele sunt scufundate in solutie, impreuna cu elementul care necesita curatare.

De asemenea, Derusto poate fi folosit de mai multe ori pe aceeasi suprafata. Aceeasi baie de solutie poate fi folosita pentru curatarea mai multor elemente consecutiv.

Functioneaza cel mai bine la tempretaturi de peste 18°C. Este non-toxic si nu degaja fum. Are un PH similar cu cel al pielii si este complet biodegradabil (se dizolva in apa), astfel ca poate fi aruncat in sistemele de canalizare. Nu miroase neplacut.

Cum il folosesti?

In cazul elementelor mici, toarna Derusto intr-un recipient, clateste elementul pe care vrei sa il cureti cu apa fierbinte, apoi scufunda-l in lichid.

In cazul elementelor mari, inmoaie un prosop de hartie in Derusto si aplica-l pe suprafata. Acopera-l cu folie pentru a evita evaporarea lichidului.

In ambele cazuri, timpul de indepartare a ruginii depinde de gradul de contaminare.

La sfarsitul procedeului, clateste elementul cu apa si usuca-l bine.


Rugina este un adversar dificil, o nenorocire pentru metale. Dar, datorita solutiilor moderne, indepartarea ei nu mai este un proces atat de dificil si consumator de timp si bani.

Un agent de indepartare a ruginii ales bine iti permite sa scapi de coroziune si sa prelungesti durata de viata a unor piese metalice ale masinii sau uneltelor pe care le ai in garaj, fara insa a le compromite proprietatile.

Like si share:
Urmareste
Notifica despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments