De ce sa inchiriezi masina fara card de credit?

De ce sa inchiriezi masina fara card de credit?

Cardul de credit este folosit de mai bine de 10 ani pe piata de inchirieri auto. Acesta este utilizat ca metoda de plata de baza, pentru inchirierea oricarei masini. In afara tarii noastre, companiile de inchirieri auto folosesc doar aceasta metoda. In Romania, firmele de rent a car au inceput sa adopte aceasta metoda si sa elimine celelalte variante de plata. Cu toate acestea exista o problema. Daca in afara tarii, toate persoanele dispun de un card de credit, in Romania lucrurile stau diferit. Aici, una din 7 persoane au in posesie un card de credit, ceea ce face destul problematica inchirierea unei masini.

Inchiriaza masina fara card de credit

Dupa cum ati vazut si dumneavoastra, cardul de credit nu permite tuturor cetatenilor din tara sa inchirieze o masina. Consideram ca pentru a fluidiza mai bine aceste servicii, va trebui sa nu mai existe cardul de credit in procesul de rent a car. Dar, cum nu suntem noi cei care schimba mersul pietei de inchirieri auto, va vom arata in randurile urmatoarea, de ce este mai sigur sa se inchirieze masina fara acest card.

Cum te ajuta ca si client eliminarea cardului de credit din serviciul de rent a car?

Lasam la o parte situatia in care nu toti clientii de rent a car, detin un card de credit. Marea problema referitoare la folosirea cardului, este ca unii clienti ajung sa fie pacaliti. Au fost situatii, in care anumite companii de inchirieri auto din orasul Otopeni, au retinut cateva mii de euro din cardul de credit al clientului. Cum de au putut sa retina acesti bani, companiile de rent a car, veti vedea mai departe citind randurile de mai jos.

Cum au fost furati banii clientilor, folosind cardul de credit?

Intre compania prestatoare de servicii si client se semneaza un contract de rent a car. Pe baza acestui contract, firma de rent este obligata sa treaca toate sanctiunile aplicate unui client. Penalizarile sau sanctiunile se aplica in momentul in care nu sunt respectate conditiile contractului de rent. Ca sa intelegeti mai bine, unele firme de rent a car au stipulat in contractul de inchiriere, ca pot retine cat doresc, atunci cand se aplica o sanctiune. Daca va inregistrati cardul de credit, atunci firma respectiva nu va avea un anumit plafon al sanctiunii.

La inceputul inchirierii se retine din cardul de credit o anumita garantie. Firmele de inchirieri auto rau intentionate, vor retine mai mult de aceasta garantie, daca s-a incalcat o regula.

Cum au fost penalizati clientii de rent a car, pe baza cardului de credit – primul caz?

Va vom expune mai departe doua exemple, prin care clientii de inchirieri auto, au pierdut foarte multi bani, folosind cardul de credit. 

Unul dintre clienti a inchiriat o masina pe baza cardului de credit in anul 2019. Masina a fost preluata de la o companie de rent a car din Otopeni. Garantia blocata de firma de inchirieri auto era in valoare de 450 de euro, iar masina era un Volkswagen Golf. Toate lucrurile au decurs destul de bine, mai putin in momentul predarii autovehiculului.

Masina a avut pana la predare un accident, din care autovehiculul a avut o oglinda rupta. Costul de reparatie al acestei masini este de 250 de euro. Pe langa suma respectiva se calculeaza banii, pe care acest autovehicul ar putea sa ii produca cat timp sta in service. Aceasta a stat in reparatie doua zile, ceea ce inseamna o taxa de 60 de euro. Pe langa aceasta se adauga taxa pe uzura morala a masinii, care este de 50 de euro. Dupa cum vedeti, suma care va trebui retinuta din garantie va fi de 410 euro.

Acum ca ati aflat cat ar trebui retinut din garantia auto, sa va spunem cu aceasta ocazie si ce suma s-a blocat. Pregatiti-va si luati un loc! Suma retinuta de firma de rent a car a fost 3200 de euro. Cei 450 de euro reprezentand garantia, a fost retinuta in totalitate, iar pe langa acestia a mai retinut inca 2750 de euro.

Toti acesti bani au fost retinuti din cardul de credit. Compania a fost acuzata in aceasta situatie de abuz, dar clientul nu a putut sa isi recupereze banii.

Un alt exemplu in care au fost furati banii clientilor de rent a car, folosindu-se cardul de credit – al doi-lea caz

Anul acesta, un cetatean japonez a inchiriat un Mercedes ML 350 din orasul Bucuresti. Garantia depusa pentru acest autovehicul a fost de 900 de euro. La predare, clientul a returnat autovehiculul cu doua zgarieturi. Vopsitul pieselor ar fi costat firma de rent a car 550 de euro. Deoarece autovehiculul Mercedes ML 350 ar fi stat in service doua zile, compania de inchirieri auto nu ar mai fi putut sa inchirieze aceasta masina. Deci, pe langa cei 550 de euro, s-ar fi adaugat pretul de rent pentru doua zile. Acesta ar fi fost de 120 de euro. Uzura morala a acestei masini ar fi fost 120 de euro. Acum sa calculam suma pe care ar fi trebuit sa o retina firma de rent a car.

550 de euro + 120 de euro + 120 de euro. In total ar fi fost 790 de euro. Deci restul de garantie ar fi trebuit predata inapoi clientului. Situatia nu a decurs sub acest plan. La sfarsit clientului, i s-a retinut de pe cardul de credit suma de 6700 de euro. Compania care a sustras aceasta suma de bani a sustinut ca sunt cheltuielile de reparatie a autovehiculului Mercedes ML 350.

De ce nu trebuie folosit cardul de credit in serviciile de inchirieri auto?

Noi in acest articol am expus situatiile neplacute din piata de rent a car. Acestea nu sunt la ordinea zilei, iar firmele de inchirieri auto care practica aceste metode reprezinta mai putin de 1% din piata. Cu toate acestea, cele mai multe dintre cazuri prin care clientul este pagubit sunt in momentul in care a fost folosit cardul de credit.

Cum va putea un client de rent a car sa se fereasca de asemenea situatii neplacute?

In primul rand, va trebui sa cautati companiile de rent a car, care lucreaza cu dumneavoastra fara cardul de credit. Trebuie inteles ca din acest card, firma de rent a car poate retine cat doreste, atunci cand sunt incalcate regulile din contract. Daca depuneti garantia in mod fizic si s-a produs un accident, firma de rent nu va avea de unde sa retina mai mult. Oferindu-i companiei de inchirieri auto, cardul de credit ii permiteti firmei de inchirieri masini sa retina orice suma doreste. PS: Firma de rent va putea retine mai mult decat garantia aferenta, o data ce ati dat datele cardului de credit. Deci, evitati pe cat posibil sa inchiriati masina folosind acest card. Ati vazut in exemplele anterioare, ca anumiti clienti au fost taxati cu sume destul de mari. Acestea nu au mai fost recuperate de catre client.

Ati vazut de aceasta data de ce trebuie ocolit cardul de credit, ca modalitate de plata in serviciul de rent a car. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit!

Like si share:
Urmareste
Notifica despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments