Jante auto din aluminiu sau otel: pe care sa le alegi iarna

Jante auto din aluminiu sau otel: pe care sa le alegi iarna

In majoritatea cazurilor, la aceasta intrebare se poate raspunde astfel: utilizarea unor jante auto din aluminiu sau otel pe timp de iarna este o chestiune de gusturi.

In timp ce jantele din aluminiu sunt mai atractive din punct de vedere estetic, cele din otel sunt mai putin costisitoare si mai robuste.

Dar, in ce maniera sunt sesizabile aceste diferente pe timp de iarna? Si ce ar trebui sa alegi in sezonul rece?

Iti raspundem in cele ce urmeaza:

Jante auto din aluminiu sau otel: pe care le folosesti pentru anvelopele de iarna?

Jantele sunt esentiale pentru stabilitatea anvelopelor.

Indiferent daca preferinta este pentru aluminiu sau otel, sunt criterii personale precum pretul, calitatea si designul, care sunt factori decisivi.

Un lucru este insa sigur: vei vedea mai multe jante din otel pentru ca sunt mai ieftine.

Pe de alta parte, din ce in ce mai multi soferi opteaza pentru jante din aluminiu pentru ca au un design mult mai atragator si duc imaginea masinii ca si ansamblu mai catre sport.

Dar, in afara de asta, exista diferente reale de performanta intre ele, in special in sezonul rece?

Oricine foloseste anvelope noi de iarna poate alege intre jante de aliaj si jante de otel.

Cele de aliaj obtin puncte de la multi soferi pentru aspectul lor “la moda” si abundenta de design-uri din care sa alegi – acesta este un motiv bun pentru care doresc sa le arate si iarna.

Insa, exista posibilitatea ca ele sa reprezinte un real pericol. Pentru ca da, rotile sunt factorul decisiv pentru siguranta rutiera pe timp de iarna. Si, cu parere de rau, te anuntam ca nu toate jantele din aliaj sunt potrivite pentru anotimul rece.

Care sunt diferentele intre jantele din aluminiu si cele din otel?

Pai, principala diferenta este cea in privinta durabilitatii, unde catiga mai multe puncte jantele din otel. Asta pentru ca versiunea lor din aluminiu este mai predispusa la coroziune.

Pe timp de iarna, jantele din aliaj tind sa oxideze pe flansa. Bulele mici de coroziune se intind rapid, iar zonele care au fost afectate de coroziune incep sa nu mai ofere o sigilare corespunzatoare a anvelopei. Treptat, vei pierde presiune in anvelope si vei incepe sa observi un coportament instabil al masinii in timpul condusului.

Dar nu e totul numai despre rau, caci mai nou, producatorii au inceput sa ofere optiuni din aliaj rezistent la conditiile nefavorabile din anotimpul rece. Acestea sunt acoperite cu un strat de pulbere speciala care protejeaza impotriva oxidarii si a diverselor deteriorari specifice iernii.

Asadar, pentru aceia dintre voi care tineti mult la estetica si nu vreti sa faceti compromisuri, exista o astfel de solutie.

Stai pe partea sigura a baricadei, cu jante din otel

Comparativ cu cele de aliaj, jantele din otel cu anvelope de iarna nu prezinta nic un pericol pentru conducerea in siguranta, chiar si fara un tratament protector adecvat.

De ce? Pentru ca otelul este mai dur si mai stabil, astfel incat este mai putin afectat de sare, noroi si alte elemente daunatoare datorate sezonului rece.

Da, este adevarat ca si jantele din otel ruginesc, dar asta se intampla numai la suprafata iar rugina nu afecteaza proprietatile de stabilitate si duritate ale metalului.

Ca si concluzie, ar fi o idee ca, atunci cand te pregatesti pentru sezonul rece, sa schimbi si jantele de aliaj odata cu cauciucurile si sa optezi pentru unele de otel, echipate cu cauciucuri de iarna.

Montarea corecta a anvelopelor de iarna pe jante auto de aliaj sau otel

Indiferent ca alegi aliaj sau otel, in cele din urma totul se rezuma la alegerea corecta a anvelopelor.

Daca anvelopa este prea mica sau prea mare, este foarte posibil sa nu se incadreze pe jantele pe care le vrei. Asta poate duce la situatii periculoase in timp ce te afli la volan.

Asadar, ai grija ca tot timpul sa alegi doar anvelope care sa se potriveasca perfect pe jantele pe care le ai.

Cateva sfaturi, daca ne permiti

#1. Daca vrei sa stii mai multe despre jantele din aliaj, in special daca acestea sunt ok pentru sezonul rece, verifica la producator, caci acolo ar trebui sa gasesti toate informatiile de care ai nevoie. Din acest motiv, vei gasi aceste informatii in descrierea produsului daca vrei sa le comanzi de pe net, sau in fisa (eticheta) produsului, daca le cumperi de la un dealer.

#2. Nu face nici o diferenta janta pe care o alegi spre utilizare pe timp de iarna. Diferenta o fac anvelopele si calitatea lor!

#3. Cand vine vorba de condus pe timp de iarna, nu este cazul sa faci economie! Indiferent de bugetul pe care il ai, tine cont ca:

Jantele din otel sunt mai robuste si mai durabile, iar daca vrei si aspect, atunci da ceva mai mult pe niste jante de aliaj special concepute pentru sezonul rece.

#4. Un ultim sfat: Fie ca alegi jante auto din aliaj sau din otel, mentine-le tot timpul curate si ceruite – te vor tine mai mult!

Gasesti solutii de curatare rapida si ceara solida, astfel incat sa nu ai de munca foarte mult. Noi iti recomandam:

 Ceara polish cu ceara Carnauba ULTRA WAX K2 300gSolutie premium curatat jante ROTON K2 700ml

Like si share:
Urmareste
Notifica despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments