Laveta din microfibra – dezvaluim secretele

Lavete din microfibra – dezvaluim secretele

Microfibra este un material uimitor. In functie de cel pe care il vei intreba, acest material a fost proiectat sau inventat in Japonia, Coreea sau Germania si intre inceputul anilor 1970 si 1980.
De fapt, se pare ca exista mai multe informatii si fapte inselatoare despre lavetele din microfibra decat adevar. Aceasta este ceea ce ne vom stradui sa schimbam astazi.

In informatiile de mai jos, vom dezvalui adevarul despre lavetele de curatare din microfibra folosite in detailing-ul auto. Vom explica ce face un prosop din microfibra bun, diferitele elemente infuzate in microfibra, evaluarile si ce tip de prosop din microfibra este cel mai bun pentru o anumita aplicatie de detailing.

Cum se fabrica si cum sunt evaluate aceste lavete din microfibra?

Un lucru cu care toti detalierii pot fi de acord – utilizarea prosoapelor de hartie pur si simplu nu mai este o optiune. Utilizarea lavetelor si materialelor din microfibra este SINGURUL mod de a functiona.
Dar ce este exact microfibra si de ce este diferita de prosoapele si carpele obisnuite?

Microfibra in sine este o fibra cu filament continuu, ceea ce inseamna in esenta ca este compusa din doua materiale diferite – poliamida si poliester.

  • Poliamida este un produs secundar al nailonului si este materialul din prosoapele din microfibra care ajuta la absorbtia lichidelor.
  • Fibrele de poliester imbunatatesc moliciunea si proprietatile anti-zgarieturi pe care le au aceste prosoape. Sunt mult mai moi decat o carpa de curatat traditionala.

La fabrica, producatorii de microfibre folosesc echipamente specializate si grade specifice de materii prime pentru a asambla si utiliza produsul final. Cu toate acestea, atunci cand il descompuneti/despicati simplu, exista doua criterii importante care vor determina aplicatiile pentru utilizarea prosoapelor din microfibra in procesul de detaliere.

Prin definitie, o descompunere presupune o combinatie de mai multe elemente individuale. Aceasta descompunere se mai numeste si “split” sau despicare .
La microfibra, descompunerea se refera la modelul in care materialele din microfibra sunt cusute sau asamblate, asta din lipsa unui termen mai bun.

Poliamida si poliesterul sunt combinate si cusute intr-un model in forma de placinta, care este cunoscut in mod obisnuit sub numele de descompunere a microfibrei. Dimensiunea fiecarui model sau in mod specific adancimea materialului va afecta acumularea, rezistenta si greutatea produsului.

Descompunerea microfibrei este importanta datorita diferentelor de tensiune superficiala a celor doua materiale. Cand este creata descompunerea, aceasta stabileste mai multe caneluri in tesatura care ajuta la reducerea zgarieturilor in timp ce colecteaza materiale de pe o suprafata.
Aceasta calitate este cea care determina moliciunea sau aplicabilitatea unei lavete din microfibra.

De exemplu, un prosop din microfibra cu o despicare agresiva este cel mai bine utilizat pentru materialele sensibile care sunt predispuse la zgarieturi.
Microfibra cu o despicare care este mai putin agresiva este optima pentru captarea lichidului sau pentru absorbtie.

microfibra vs. bumbac

Ratia intre poliamida si poliester

Probabil ca cel mai important element in ceea ce priveste evaluarea calitatii microfibrei este raportul dintre materiale. Am mentionat-o mai devreme, dar este important sa transmitem acest mesaj cat mai bine – prosoapele din microfibra sunt compuse din poliester si poliamida.
Unele lavete din microfibra vor include o captuseala de catifea sau matase instalata pe margini pentru a ajuta la reducerea zgarieturilor – cel putin asta este teoria oricum.

Raportul dintre cele doua materiale tinde sa afecteze rezistenta si absorbtia prosopului. Exista doua rapoarte generale pentru majoritatea lavetelor din microfibra utilizate in detailing – 80/20 si 70/30 – numarul mai mare fiind reprezentat de procentul de poliester – iar cel mai mic fiind poliamida.

S-a presupus de multi asa-numiti experti in detailing ca procentul mai mare de poliamida (sau un raport de 70/30) are o corelatie directa cu moliciunea sau calitatea generala a prosopului. Cu toate acestea, pe masura ce tehnologiile si tehnicile de fabricatie s-au imbunatatit si calitatea generala a fiecarui ingredient brut a fost, de asemenea, imbunatatita, diferenta de calitate dintre cele doua rapoarte s-a redus.

Ce impact are tara de origine asupra prosoapelor din microfibra?

Un alt mit invechit despre prosoapele din microfibra are legatura cu tara de origine – mai exact de unde sunt fabricate si de unde provin materiile prime? Cu microfibrele, exista doi combatanti principali in lumea productiei – China si Coreea de Sud.

Microfibra coreeana tinde sa fie mai consistenta, mai moale si mai absorbanta. Este obisnuit ca multe amestecuri de microfibre coreene sa aiba un raport de 70/30 cu cote mai mari de GSM sau grame pe metru patrat (vom explica asta mai jos).

Initial, diferenta de calitate a produsului a avut de-a face in principal cu integritatea materiilor prime si tolerante de precizie sau controale de calitate la producatorii sud-coreeni. In ultimii cinci ani, cativa producatori chinezi de prosoape din microfibra si-au sporit standardele de calitate si, in multe cazuri, folosesc ingrediente prime de calitate superioara.

Asadar, din 2020, tara de origine nu mai este o treaba atat de mare in ceea ce riveste microfibrele de detailing pentru automobile, fata de ​anii trecuti. Veti observa un cost mai mare al marfurilor la multi producatori coreeni fata de furnizorii chinezi de microfibra – dar diferenta de pret se va diminua de asemenea.

Ce este acel GSM de care vorbeam mai devreme?

Exista unii detalieri profesionisti sau experti YouTube certificati care jura pe GSM sa determine calitatea microfibrei. GSM inseamna grame pe metru patrat sau greutatea filamentelor din prosopul de microfibra.

Acest numar este calculat pe baza cantaririi unui fir de 9000 de metri lungime din amestecul combinat de microfibre.

Dar iata ceva despre care majoritatea oamenilor nu au habar – un singur fir sau filament de microfibra este cu 1% mai gros decat parul uman. Este nevoie de 200.000 de filamente de microfibra pentru a completa un inch patrat de material finit din microfibra.

Gramele pe metru patrat se bazeaza pe ceva microscopic pe care nu il puteti vedea bine cu ochiul uman. Cu toate acestea, GSM-ul este important atunci cand vine vorba de determinarea calitatii sau longevitatii microfibrei. Prosoapele GSM mai inalte tind sa reziste mai mult atunci cand spalati microfibre.

De exemplu, daca urmati sa comparati doua prosoape identice din microfibra, cu aceeasi impartire, proportie si tara de origine sau producator – cel cu rating GSM mai mare ar trebui sa reziste mai mult decat articolul evaluat mai slab.

Este important sa intelegeti ca GSM nu ar trebui sa fie niciodata singurul criteriu pe care il utilizati pentru a determina daca un prosop din microfibra este cel potrivit pentru o anumita lucrare de detailing.

Care sunt tipurile de prosoape din microfibra?

Acum ca am detaliat elementele de baza de mai sus, haideti sa exploram ce tipuri de prosoape sunt utilizate in mod obisnuit in detailing-ul auto.

#1. Lavete din microfibra universale

Fiecare detalier cunoaste valoarea de a avea in atelierul lui un inventar mare de prosoape curate din microfibra cu scopuri multiple.
Acest prosop este in esenta calul de munca care face toate lucrarile murdare, cum ar fi curatarea rotilor, pieselor de suspensie, blocajele usilor si sub capota.

Majoritatea acestor prosoape au un amestec 80/20 de poliester si poliamida, un rating GSM de aproximativ 300 si masoara, in general, 16 x 16 inci.

Lavetele universale din microfibra au un design „de carlig”, ceea ce inseamna ca este conceput pentru a permite prosopului sa imprastie lichidele in mod uniform. Acest lucru le face grozave pentru degresare, ceara pulverizata, spalare fara apa sau chiar spray-uri de amplificare.

Nu este grozav pentru uscare – dar il puteti folosi pe suprafete mai putin detaliate precum cele mentionate mai sus.

#2. Prosop din microfibra pentru sticla

Prosopul din microfibra pentru sticla este ca cel universal, cu o diferenta majora – nu lasa scame si are o tesatura sau despicare diferita. Cand utilizati lavete din microfibra pentru curatarea sticlei, este important sa aveti unul care sa imprastie uniform solutia de curatare a sticlei si sa aiba calitati de absorbtie care au fost marite printr-un imprimeu cu dungi.

O microfibra de sticla va avea o tesatura mai mica si mai stransa si un plus mai mic. Veti observa ca un prosop din microfibra pentru sticla arata pur si simplu mai neted sau are o suprafata mai putin agresiva decat un prosop polivalent.

GSM si procentul sau, raportul de constructie este de obicei acelasi cu prosoapele universale, asa ca este important sa inspectati vizual microfibra de sticla.

#3. Lavete din microfibra pentru lustruire

O alta sarcina importanta in detailing-ul auto este lustruirea, in special indepartarea reziduurilor de lichide care au fost aplicate, fara insa a zgaria suprafata delicata. Acest lucru se face folosind un prosop de lustruit incredibil de moale.

Cele mai bune au de obicei un raport de 70/30, au un GSM ridicat si arata fizic foarte „pufos”.

Exista doua tipuri generale de prosoape de lustruit – cele cu o tesatura stransa si scurta (care sunt bune pentru ceara) si tipul de constructie moale si pufos – care este cel mai bun pentru spray-urile lichide. Cheia este sa gasiti un prosop de lustruit care sa va ajute sa indepartati lichidele pulverizate – si sa poata indeparta toate reziduurile – lasand o suprafata perfect curata.

#4. Lavete din microfibra pentru uscarea suprafetelor

La fel ca si acoperirile ceramice, optiunile dvs. de cumparare a unui prosop de uscare s-au complicat semnificativ in ultimii ani.
Exista doua tipuri generale de prosoape de uscare:

Waffle Weave:

Acesta este cel mai comun tip de prosop de uscare – ceea ce il face si cel mai invechit.

Este de obicei un amestec 80/20, are un GMS in jur de 500 si afiseaza un model unic in forma de vafe.

Este cusut in cruce pentru a permite prosopul sa „culeaga” apa de la suprafata. Problema este ca tinde sa se imbibe rapid.

Terry Weave:

Noul model este prosopul de uscare din microfibra terry.

Este ultra-plus, are o suprafata foarte groasa si lunga/mitoasa si poate usca stropi de dimensiuni medii in cateva minute.

Materialul este de obicei 70/30, are GMS in intervalul 1.000 pana la 1.200 si are de obicei o constructie pe doua fete – una pentru uscarea initiala, cealalta pentru o stergere finala „detaliata”.

Like si share:
Urmareste
Notifica despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments